Zala megye  - Zalavár

 

 

Miért vagyunk itt? Miért érdemes idelátogatni?

A Magyarországot felfedezni akaró, de főleg a Balatonnál, avagy Hévízen vagy  Zalakaroson üdülők számára is  megtekintésre érdemes látnivalók találhatók Zalaváron.

A  keleti irányból érkezve  a Balaton nyugati végének közelében  Zalavár községből nyugati irányba  vezető úton kell elindulni annak, aki a térség most formálódó turisztikai központjába el akar jutni. Annak , aki nyugat felől közelíti meg , a Zalakaros -Zalaapáti  közti országúton a Zalavárt jelző letérőt kell  keresnie.  

Az idelátogató ezen az úton a Balaton nyugati szélén elterülő egykori Kisbalaton mocsárvilágának  közepébe, a Zala folyó partján található Zalavár - Várszigetre érkezik. A  táj egyedi, megkapó látványán és élményén túl  megérintődik a történelem, a hajdani történések emlékeivel is.

A XIX. században elkezdett, a XX. század elejére az emberi beavatkozás  által megszűntetett mocsárvilág mára ujjáéledt. Az út két oldalán csillogó víztükör és a nádasok   természetvédelmi területet, madárparadicsomot rejtenek, a  vízen át vezető  gátat pedig  mára már horgászparadicsomként ismerik. 

A folyó mocsárvilága által övezett szigeten – amely nehéz megközelíthetőségével védelmet nyújtott – már az őskor  óta éltek emberek.  De igazán jelentőssé a magyar honfoglalást megelőző  évszázadban vált, amikor a frank birodalom legkeletibb központja, a Kárpát- medencei kereszténység  keleti végvárává  lett. Jelentőségét a magyar honfoglalás után is megőrizte, és a török háborúk időszakának végéig a magyar történelem jelentős színtere volt.

A Várszigeten a tájat és  történetét bemutató látványos kiállítást, a hajdanvolt időkre emlékeztető  emlékműveket,  ősi  romokat bemutató,  most is  formálódó történeti-régészeti emlékparkot talál az idelátogató, ahol hosszabb időt is eltölthet. Hajdan itt járt szentek emléke lengi be a helyet, s emléküket, szellemüket idézi az itt álló kápolna. S ha a szellemi táplálékon túljutunk ,a  látnivalókat meg akarjuk beszélni, azt megtehetjük az itt található  kávézóban,  miközben a gyerekek is jól  érezhetik magukat a jól felszerelt játszótéren.

 

Get Adobe Flash player


 

A Zalavári Történelmi Emlékpark turisztikai fejlesztése 

NYDOP-2.1.1/F-09-2009-0006

Kedvezményezett: Zala Megyei Önkormányzat

(8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10.)

Közreműködő szervezet: Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.

(8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24.) www.westpa.hu

Irányító hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.nfu.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával

az Európai Regionális Fejlesztési Alap

társfinanszírozásával valósul meg.


 

Zalavári Történelmi Emlékpark
Zalavár-Vársziget