Megyei Múzeumok és kiállítóhelyek

 

A Zalavár és a térség történetével  ismerkedő látogató a legátfogóbb képet a terület történetéről  akkor  kaphat,  ha meglátogatja  Zala  megye  múzeumait, annak történeti kiállításait.

Zalavár  megismeréséhez a  legtöbbet a Zalaegerszegi Göcseji Múzeum (Zalaegerszeg, Batthyány út 2. T.: 92/314-537) állandó  kiállításán kaphatja a látogató.  A 2000-ben nyílt "Központok a Zala mentén" című állandó kiállítás a Balatont tápláló  folyó  völgyében az elmúlt 2000 évben  legjelentősebb szerepet játszó települések  történetét dolgozza fel a legújabb kutatások eredményei alapján.

Megismerkedhetünk a tájnak és  a folyónak  nevet adó Salla (ma Zalalövő) római város emlékeivel, majd  a IX-X.  században a térség központjává emelkedő  Zalavárral.  Nemcsak  a Várszigeten folyt feltárások anyaga  látható a kiállításon,  hanem a térség újra elárasztása előtt itt  folyt kutatások azon anyagai is, melyek ehhez az időszakhoz kapcsolódnak.  Láthatjuk az itt  folyt ásatások  során előkerült tárgyakat, ékszereket és  használati eszközöket.  A Zalaváron feltárt épületek  elhelyezkedése a sziget történetének  két  legjelentősebb korszakában  maketten tekinthető meg, emellett láthatunk rekonstrukciókat is. A kiállítás a XVII-XVIII. században megyeszékhellyé váló Zalaegerszeg emlékeinek bemutatásával zárul.

A keszthelyi Balatoni Múzeum (Keszhely 8360 Múzeum utca 2 T.:+36 (83) 312-351) " Aranyhíd" című új kiállítása a Balaton történetének fontos részeivel foglalkozik.Az ország legnagyobb tavának  kialakulása, a tó és az ember viszonya jelenik meg a kiállítás első termében.Ezután hatalmas diorámák mutatják be a tó és  környékének élővilágát, majd a Balaton környékének legfontosabb és turisztikailag is  érdekes váraival ismerkedhetünk meg az őskortól  a török idők végéig. Bemutatásra kerül a balatoni halászat története,  a fürdőélet a  kialakulástól  napjainkig, valamint a tó hajózástörténete. A látványos  elemekben bővelkedő modern kiállításon  olyan terem is található, ahol  az ott elhelyezett számítógépen  lehetőség nyílik a z ismeretek további szélesítésére,  a Balaton  és  környéke történetének  elmélyült  megismerésére. A kiállítás részét képezi az a hatalmas  akvárium is, melyben a tó halai láthatók.

Aki Dél-Zala  történetére kíváncsi,  nem hagyhatja  ki a  nagykanizsai Thúry György Múzeum "Utak, Emberek.." című kiállítását. (Nagykanizsa. Fő út.5  T:92/314-596.)

A patinás  barokk épület emeletén a Dél-Zalát átszelő M7-es autópálya építése  során  előkerült csodálatos  régészeti emlékek,  köztük az első e vidékről  ismert (6-7 ezer éves)emberábrázolások láthatók. Külön terem foglalkozik a török háborúk során európai ismertségre szert tevő kanizsai vár történetével, s több terem mutatja be a Délnyugat- Dunántúl 18-19. századi legjelentősebb kereskedővárosát, Kanizsát. Külön szobát foglal el az egyik legszebb magyar patika, a hajdani Fekete Sas bútorzata. 

 

A Zalával ismerkedni vágyó ezekben a múzeumokban kaphat felvilágosítást a kisebb kiállítóhelyekről, köztük a Deák Ferenc kultusz emlékhelyeiről, tájházakról, s hozzáférhet minden Zalával kapcsolatos irodalomhoz is.


 

 

Kehidakustány


Deák kúria

A haza bölcse – Zala büszkesége

8784 Kehidakustány, Kúria u. 8.

Telefon: +36 (83) 334-007


 

Zalalövő


Salla Kiállítóhely

Zala megye a római korban

8999 Zalalövő, Kossuth L. u. 3.

Telefon: (92) 372-692

Tájház

8999 Zalalövő, Petőfi u. 35. 

Söjtör


Deák Ferenc szülőháza

8997 Söjtör, Deák F. u. 154.

Telefon: (92) 369-039
 

A Zalavári Történelmi Emlékpark turisztikai fejlesztése 

NYDOP-2.1.1/F-09-2009-0006

Kedvezményezett: Zala Megyei Önkormányzat

(8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10.)

Közreműködő szervezet: Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.

(8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24.) www.westpa.hu

Irányító hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.nfu.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával

az Európai Regionális Fejlesztési Alap

társfinanszírozásával valósul meg.


 

Zalavári Történelmi Emlékpark
Zalavár-Vársziget