A Történelmi Emlékpark kialakításának terve/ története /fejlesztési terve


Az 1990-es évek közepén a Vársziget nagy részét erdő és bozót borította, amelyben csak az itt folyó ásatások vágtak hosszabb-rövidebb időre tisztásokat. Az 1938-ban Zala megyének Szent István tiszteletére emelt emlékművét a gazdátlanság és a vandálok tönkretették.

 

A hely rendbetételét tulajdonképpen két egymástól független szándék indította el. Az egyik, hogy a Balaton vízminőségének javítása érdekében 1980-85 között létrejött a sziget szomszédságában a Kis-Balaton tározók első üteme, a másik, hogy Bulgária jelezte, hogy a Cirill és Metód apostolok egykori működésének helyére emlékművet szeretnének állítani (1985). Ekkor döntött úgy Zala megye vezetése, hogy az emlékhelyet rendbe teszi, újjáépíti az 1938-as Szent István emlékművet is.

 

A magyar honfoglalás 1100. évfordulója (1996) kapcsolódott egybe a későbbiekben a hely továbbépítésével, többek között a XI. századi templom alapfalaira építendő Szent István kápolna rekonstrukciójával.

 

Közben, nem egészen a kialakított koncepció mentén az országos vízügyi szervek is úgy vélték, hogy a kialakuló új természetvédelmi egység bemutatóházát erre az exponált helyre szeretnék felépíteni, mely végül is különböző szempontok egyeztetése után megvalósult. (Kis-Balaton Ház)

 

2001-ben befejeződött az első ütem a Hadrianus mártír templom romjainak bemutatásával és a térség parkosításával.

 

2009-ben, a megye Szent István-i alapításának 1000. évfordulóján döntött úgy a megye vezetése, hogy a legméltóbb helyen, a megye első központjában a millenniumnak méltó emléket állít.

  

A Zalavári Történelmi Emlékpark turisztikai fejlesztése 

NYDOP-2.1.1/F-09-2009-0006

Kedvezményezett: Zala Megyei Önkormányzat

(8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10.)

Közreműködő szervezet: Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.

(8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24.) www.westpa.hu

Irányító hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.nfu.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával

az Európai Regionális Fejlesztési Alap

társfinanszírozásával valósul meg.


 

Zalavári Történelmi Emlékpark
Zalavár-Vársziget